Bezig met laden...

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een tandheelkundige bewerking, waarbij de bloedvaten (pulpa) van het wortelkanaal van een tand of kies verwijderd wordt en de ontstane ruimte wordt opgevuld.

Waarom een wortelbehandeling laten uitvoeren?

  • Pulpitis of tandpijn: veroorzaakt door cariës, diepe vulling, trauma
  • Necrose van de zenuw (pijnloos afsterven van de zenuw) door cariës, diepe vulling, trauma
  • Periapicaal abces (een opstapeling van etter)
  • Voorbereiding voor prothetisch herstel (kroon met stiftopbouw, overkappingsprothese,…)
  • Nabehandeling bij tand reïmplantatie (uitgevallen tand terugplaatsen)

Hoe gaan we te werk?

Met speciale vijltjes, die ervoor zorgen dat de wanden vrijgemaakt worden van geïnfecteerd weefsel, moet alle pulpa (bloedvaten en zenuwen en geïnfecteerd tandweefsel) verwijderd worden. Daarna spoelt onze endontoloog grondig de ontstane holtes met natriumhypochlorietoplossing. Deze substantie brengt het weggevijlde weefsel naar de oppervlakte on ontsmet de kanalen. Het is de bedoeling om gans het kanalenstelsel proper te krijgen tot aan de punt van de wortel.

Kanaalvullingen worden meestal in twee zittijden gedaan. In de eerste zittijd word er een ‘onsmetter’ in de kanalen aangebracht en die blijft er minstens 1 à 2 weken in en afgesloten met guttapecha. De bedoeling is om het ganse kanalenstelsel perfect te vullen zodat er een barrièrre ontstaan die belet dat er opnieuw een bacteriële infectie vanuit de mondholte kan plaatsvinden; in de tweede zittijd word een definitieve vulling gelegd, die de tand opnieuw hersteld.