Zelfs als je geen tanden en kiezen meer hebt en een kunstgebit draagt, is het verstandig om elk jaar op controle te komen bij uw tandarts. Als er afwijkingen op de tong, tandvlees of mondslijmvliezen ontstaan, kunnen die op tijd ontdekt en behandeld worden. Het kan zo zijn dat je zelf niets merkt van een afwijking of er gewoon geen last van hebt. Maar soms kan zo'n afwijking, als die niet behandeld wordt, kanker veroorzaken.
- Doodsbang voor welke tandarts dan ook?
-
Misschien heb je vroeger een trauma bij je vorige tandarts opgelopen. Vertel aan onze tandarts over je angst en waarom je die angst hebt. Hij of zij zal er vast begrip en respect voor hebben. Als je bang bent voor pijn bij een behandeling dan mag je altijd om een verdoving vragen.
- Wat doet een tandarts bij controle?
-
Bij een controle bekijkt de tandarts de hele situatie van de mond. Dus niet alleen tanden en tandvlees, maar ook de tong en slijmvliezen. Er wordt gecontroleerd op gaatjes, de toestand van tandvlees en of er geen andere afwijkingen in de mond zijn. Zo kan de tandarts een klein gaatje ontdekken en het gaan vullen voordat het groot wordt en pijn gaat doen. Ook kun je een mondhygiëne advies krijgen tijdens een controle om het ontstaan van nieuwe gaatjes en bloedende tandvlees te voorkomen. Tevens wordt er ook indien nodig of gewenst een poetsinstructie gegeven.
- Ik heb geen tanden meer, moet ik nog op controle komen?
- Is een OPG (foto) echt nodig bij een controle?
-
Het is zeer belangrijk dat een tandarts een volledig overzicht heeft van het gebit, zodanig vroegtijdig tandbederf te kunnen detecteren en een beter zicht hebben op tandwisseling of doorbraak van verstandskiezen. Bovendien is één OPG jaarlijks terugbetaald door het ziekenfonds en bij personen ouder dan 68 jaar is één OPG om de twee jaar terugbetaald.
- Waarom (half)jaarlijks op controle?
-
‘Ik heb geen klachten en naar de tandarts gaan vind ik toch zo vervelend.’ Denken veel mensen nog steeds! Maar door (half)jaarlijks op controle bij de tandarts te komen, kunnen veel klachten juist vermeden worden.
Bovendien, als u jaarlijks een controle afspraak maakt, hebt u recht op het maximaal terugbetaalde remgeld bij uw ziekenfonds, wat niet onbelangrijk is! (het zogenaamde mondzorgtraject) - Is elektrisch poetsen beter?
-
Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Vooral met een gewone tandenborstel lukt het vaak niet goed genoeg. Er blijft gemakkelijk tandplak op en tussen de tanden en kiezen achter. Daardoor kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan.
Met een elektrische tandenborstel kunt u tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Poetsen met een elektrische tandenborstel betekent niet dat de gebitsverzorging verder ‘automatisch’ gaat. Ook nu is het belangrijk dat u de borstel goed hanteert en zorgvuldig te werk gaat. Poetsen met een elektrische tandenborstel maakt het reinigen tussen uw tanden en kiezen niet overbodig! - Word ik in jullie groepspraktijk telkens door een andere tandarts behandeld?
-
Het is zo dat er in ons tandheelkundig centrum verschillende algemene tandartsen werkzaam zijn, maar ook tandartsen die zich op een bepaald vakdomein hebben toegelegd (kindertandheelkunde, esthetische tandheelkunde, parodontologie, implantologie, orthodontie, etc..). Voor de gewone tandheelkundige behandelingen zal je normalerwijze dan ook steeds door je vertrouwde (algemene) tandarts behandeld worden. Enkel voor meer gespecialiseerde behandelingen kan het zijn dat je door een ander tandarts die zich hierin bekwaamd heeft zal verzorgd worden. Maar na deze meer gespecialiseerde behandeling, kom je in principe weer bij je vertrouwde tandarts terecht.
- Ik ben vorig jaar niet bij de tandarts geweest, krijg ik dan geen terugbetaling meer voor mijn tandbehandelingen?
-
U gaat een terugbetaling krijgen van uw ziekenfonds maar minder. Dit is wettelijk bepaald namelijk: het mondzorgtraject.
- Als ik mijn afspraak vergeet, moet ik dan evenzeer betalen?
-
Onze agenda is steeds goed gevuld. Je begrijpt dat het niet nakomen van de afspraken, de tandarts en het assistententeam onverwacht werkloos zijn, terwijl de onkosten doorlopen. Andere patiënten, vaak met tandpijn, moeten langer wachten door deze afspraken, die niet nagekomen worden. Om die reden heeft het VVT (verbond der vlaamse tandartsen) de tandartsen opgelegd om voor niet nagekomen afspraken een ereloon op te leggen dat uiteraard niet door het ziekenfonds wordt terugbetaald. We hebben echter alle begrip dat omwille van uitzonderlijke factoren een afspraak toch niet kan nagekomen worden. Verplaats deze afspraak dan ook tijdig. Afspraken die 24 uur op voorhand geannuleerd worden, worden uiteraard niet gefactureerd.
- Hoeveel keer per dag moet ik mijn tanden poetsen?
-
Het regelmatig verwijderen van tandplaque met een tandenborstel en tandfloss, is de basis voor gezonde tanden en tandvlees. Twee keer per dag tandenpoetsen resulteert direct in een betere mondgezondheid. Plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan, hebben een speciale verzorging nodig. Dit kan door één keer per dag zowel te flossen als mondspoeling te gebruiken.
- Moet ik elke dag mijn tanden flossen?
-
Door op de goede manier te flossen, verwijdert u tandplak en voedselresten op plaatsen waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt: onder het tandvlees en tussen de tanden. Omdat vorming van tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen, is dagelijks flossen dringend aan te raden.
- Moet ik na het poetsen nog spoelen met een mondspoelmiddel?
-
Nee, niet iedereen heeft een mondspoelmiddel nodig.
U zorgt goed voor uw gebit door tweemaal per dag uw tanden te poetsen met een fluoridetandpasta.
Daarnaast zal uw tandarts of mondhygiënist aangeven of spoelen voor u noodzakelijk of aan te raden is. - Wat is het mondzorgtraject?
-
Het mondzorgtraject houdt in dat de terugbetaling voor de meeste tandzorg beter is voor patiënten die regelmatig een tandarts bezoeken dan voor degenen die dat niet doen. 'Regelmatig' wil zeggen dat de patiënt het voorgaande kalenderjaar tandzorg kreeg die terugbetaald werd. Op basis van de informatie over terugbetalingen gedurende het voorgaande jaar berekend het ziekenfonds onmiddelijk de terugbetaling waarop de patiënt recht heeft.