Bezig met laden...
Kan je een kroon op een natuurlijke tand plaatsen?

Ja, een kroon wordt gebruikt om tanden te herstellen die kapot of beschadigd zijn. Vaak is het verstandig om de tand te herstellen met een volledig nieuwe kroon.

In dit geval wordt de tand zodanig bijgeslepen dat de nieuwe kroon op de resterende gezonde,natuurlijke tandstructuur kan worden geplaatst. Hierdoor krijgt de nieuwe kroon een sterke,natuurlijke basis

Als onze tandarts een keramische kroon opteert, word deze gemaakt van weefselvriendelijk materiaal. De kroon wordt individueel vervaardigd, zodat deze perfect aansluit bij uw aangrenzende natuurlijke tanden.

Kan je een ontbrekende tand vervangen?

Als er slechts 1 tand ontbreekt, is een volkeramische kroon op een implantaat vaak de beste oplossing. Het implantaat wordt in het kaakbot geplaatst als basis voor de kroon.

De keramische kroon wordt vervolgens op het implantaat bevestigd. De kleur en vorm worden aangepast aan uw eigen tanden, zodat niemand het verschil kan zien. Als 1 tand wordt vervangen door een kroon op een implantaat, blijven de gezonde aangrenzende tanden onbeschadigd en intact en kunnen deze niet worden verzwakt door voordurend botverlies.

Kan ik meerdere ontbrekende tanden vervangen?

Bruggen op natuurlijke tanden

Als er twee of meer tanden ontbreken, is een brug die met cement op natuurlijke tanden wordt bevestigd een voordelige lange termijnoplossing. De brug wordt bevestigd op de aangrenzende natuurlijke tanden, die hiervoor eerst moeten worden bijgeslepen.

Bruggen op implantaten

Een brug die wordt bevestigd op implantaten, gaat botverlies tegen en beschermt de omliggende gezonde tanden. Als twee of meer tanden ontbreken, biedt een brug die stevig is verankerd op  implantaten een mooi en funcioneel resultaat. Bovendien wordt verder verlies van natuurlijk kaakbot voorkomen.

Wat is een losse prothese?

Een losse prothese is een uitneembare prothese of vals gebit dat u zelf kan uitnemen, er wordt steun gezocht op het resterende kaakbeen van de patiënt en/of aan de nog overblijvende tanden. Wanneer de patiënt nog eigen tanden heeft kunnen die gebruikt worden om een uitneembaar gebit aan vast te hechten. Wanneer u geen tanden meer heeft dan wordt er een totale prothese gemaakt, dat wil zeggen een vals gebit boven en onder uitsluitend en alleen op uw kaakbeen met bovenliggend tandvlees rust. Hou er rekening mee dat een volledig vals gebit maar maximaal de kauwfunctie en kauwrendement van ongeveer 1/6 van uw natuurlijke tanden en kiezen kan halen.

Wat is een vaste prothese?

Bij een vaste prothese zijn er 3 soorten:

  1. Uitneembare overkappingsprothese (=klikgebit) op implantaten met drukknoppen bieden veel meer stabiliteit. Bij deze kostenbesparende optie wordt een nieuw gebit bevestigt op twee of meer tandwortelimplantaten. U kunt zonder problemen vrijwel alles eten en uw smaak blijft onaangetast. Uhebt geen kleefmiddelen nodig en u kunt u gebit eenvoudig uitnemen om te reinigen.
  2. Uitneembare overkappingsprothese (=klikgebit) op implantaten met staafconstructie voor een nog betere pasvorm worden twee of meer implantaten in het kaakbot bevestigd door middel van een staaf met elkaar verbonden. Dit biedt een zeer sterke basis voor uw uitneembare gebitsprothese. U hebt  geen kleefmiddelen nodig en u kunt uw nieuw gebit eenvoudig uitnemen om te reinigen.
  3. Vaste brug op implantaten biedt een zeer duurzame oplossing waarbij een natuurlijk uitziend, vervangend gebit stevig wordt verankerd op vier of meer tandwortelimplataten. Deze oplossing stimuleert het behoud van het kaakbot, herstelt de kauwfunctie en heeft geen geen invloed op de smaakbeleving.
Wat zijn de voor en nadelen van een losse / vaste prothese?

Losse prothese

Voordelen: op korte termijn goedkoper, een chirurgische ingreep is niet nodig
Nadelen: de tandprothese is  niet vast verankerd, doordat het bot niet wordt gestimuleerd kan de prothese minder goed blijven zitten, de uitspraak kan beïnvloed worden, door verkeerde belasting kunnen deelprothesen de resterende tanden beschadigen.

Vaste prothese

Voordelen: Stabiliteit, zonder problemen alles eten en smaak blijft onaangetast, geen kleefmiddelen nodig, eenvoudig uitnemen om te reinigen (klikgebit), stimuleert het behoud van het kaakbot,herstelt de kauwfunctie (vaste brug)
Nadelen: een chirurgische ingreep is nodig (implantaten)

Hoe gaan we te werk?

Het plannen van de behandeling begint met een uitvoerigge en nauwkeurige beoordeling van de individuele situatie. Deze mag niet alleen beperkt blijven tot het onderzoeken van de complete mondholte, het tandvlees, de tanden en het kaakbot (implantaten), maar moet ook rekening houden met de algemene medische toestand en eventuele chronische aandoeningen. Onze tandartsen zullen alsook inlichtingen verstrekken over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden en al naargelang de mogelijkheden de de medische uitgangsopositie, rekening te houden met individuele wensen.
Bij het plaatsen van een losse- en/of vaste prothese werken tandarts en tandtechnicus nauw met elkaar samen. Deze omvat altijd meerdere afspraken en is pas klaar wanneer de patiënt weer voedsel kan kauwen, vrijuit kan spreken en onbekommerd kan lachen. Alle soorten protheses moeten esthetisch, maar wel onopvallend en natuurlijk in het gebit passen.