Het plannen van de behandeling begint met een uitvoerige en nauwkeurige beoordeling van de individuele situatie. Deze mag niet alleen beperkt blijven tot het onderzoeken van de complete mondholte, het tandvlees , de tanden en het kaakbot (implantaten), maar ook rekening houden met de algemene medische toestand en eventuele chronische aandoeningen.
Losse prothese:
Bij een uitneembare prothese of vals gebit dat u zelf kunt uitnemen, wordt de steun gezocht op het resterende kaakbeen van de patiënt en / of aan de nog overblijvende tanden. Wanneer de patiënt nog eigen tanden heeft kunnen die gebruikt worden om een uitneembaar gebit aan vast te hechten. Wanneer u geen tanden meer heeft dan wordt er een totale prothese gemaakt dat wil zeggen een vals gebit boven en onder dat uitsluitend en alleen op uw kaakbeen met bovenliggend tandvlees rust. Hou er rekening mee dat een volledig vals gebit een sterk verminderde kauwfunctie en kauwrendement kan halen.
Vaste prothese, er zijn 3 soorten:
- Uitneembare overkappingsprothese: (=klikgebit) op implantaten met drukknoppen bieden veel stabiliteit. Bij deze kostenbesparende optie wordt een nieuw gebit bevestigd op twee of meer tandwortelimplantaten. U kunt vrijwel alles eten en uw smaak blijft onaangetast. U hebt geen kleefmiddelen nodig en kunt uw gebit eenvoudig uitnemen om te reinigen.
- Uitneembare overkappingsprothese (=klikgebit) met staafconstructie. Voor een nog betere pasvorm worden twee of meer implantaten in het kaakbot bevestigd en door middel van een staaf met elkaar verbonden. Dit biedt een zeer sterke basis voor uw uitneembare gebitsprothese. U heeft geen kleefmiddelen nodig en u kunt uw nieuw gebit eenvoudig uitnemen om te reinigen.
- Vaste brug op implantaten biedt een zeer duurzame oplossing waarbij een natuurlijk uitziend, vervangend gebit stevig wordt verankerd op vier of meer tandwortelimplantaten. Deze oplossing stimuleert het behoud van het kaakbot, herstelt de kauwfunctie en heeft geen invloed op de smaakbeleving.
Waarom een vaste of losse prothese?
Losse Prothese:
- Voordelen: Op korte termijn goedkoper, een chirurgische ingreep is niet nodig
- Nadelen: De tandprothese is niet vast verankerd, doordat het bot niet wordt gestimuleerd kan de prothese minder goed blijven zitten, de uitspraak kan worden beïnvloed, door verkeerde belasting kunnen deelprothesen de resterende tanden beschadigen
Vaste prothese:
- Voordelen: Stabiliteit, zonder problemen alles eten en smaak blijft onaangetast, geen kleefmiddelen nodig, eenvoudig uitnemen om te reinigen (klikgebit), stimuleert het behoud van het kaakbot, herstelt de kauwfunctie (vaste brug)
- Nadelen: Een chirurgische ingreep is nodig (implantaten)
Hoe gaan we te werk?
Het plannen van de behandeling begint met een uitvoerige en nauwkeurige beoordeling van de individuele situatie. Deze mag niet alleen beperkt blijven tot het onderzoeken van de complete mondholte, het tandvlees , de tanden en het kaakbot (implantaten), maar ook rekening houden met de algemene medische toestand en eventuele chronische aandoeningen. Onze tandartsen zullen alsook inlichtingen verstrekken oven de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden en al naargelang de mogelijkheden en de medische uitgangspositie, rekening te houden met de individuele wensen. Bij het plaatsen van een losse- en/of vaste prothese werken tandarts en tandtechnicus nauw met elkaar samen. Deze omvat altijd meerdere afspraken en is pas klaar wanneer de tandarts het definitieve werk heeft geplaatst. Alle soorten protheses moeten esthetisch, maar wel onopvallend en natuurlijk in het gebit passen.