Bezig met laden...
Wat is esthetische tandheelkunde?

Dit is een vakgebied, waarbij de tandarts zich bezig houdt met het verfraaien van het uiterlijk van de patiënt. Aangezien de tanden en kiezen een belangrijke rol spelen bij het uiterlijk stellen patiënten steeds vaker hogere eisen aan de esthetiek van hun tanden en kiezen.

Waarom zou ik mijn tanden esthetisch laten behandelen?

Bij een gezonde mond kunnen zelfs kleine correcties resulteren in een grote esthetische verandering en dus een mooie glimlach. Soms echter zijn uitgebreide behandelingen noodzakelijk om zowel kleur, vorm als stand van de tanden te veranderen. Er word altijd gestreefd naar een natuurlijk ogend resultaat, waarbij de tanden harmonieus passen in een glimlach van een tevreden patiënt. Esthetische tandheelkunde is een heel complex en verschillende technieken kunnen gebruikt worden: composietvullingen, porseleinen facetten en kronen.

Wat is composietvulling?

Composietvulling in tanden: wanneer er een vulling in de voortand gemaakt moet worden zal de tandarts kiezen voor een tandkleurig vulmateriaal. Het meest toegepaste vulmateriaal is het zo genaamde composiet of kunststofvulling.

Composietvulling in kiezen: bij het vullen van een gaatje of een vervanging van een oude malagaamvulling zal de tandarts ook een witte vulling gebruiken. Copmposiet wordt altijd verwerkt in combinatie met de ‘esthetiek’, waarbij het glazuur eerst voorbewerkt wordt met een zure gel. Hierdoor krijgt de composietvulling een betere hechting aan het glazuur, daardoor beter aansluit en bijna onzichtbaar wordt.

Wat is een facing?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal dat wij op uw tand plakken. Zo kunnen wij de vorm of de kleur van uw tand veranderen, spleetjes tussen uw tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren. Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Beide materialen hebben zo hun eigen kenmerken. Een facing van composiet is goedkoper en het resultaat is beter voorspelbaar dan bij een facing van porselein. Ook hoeft er minder aan uw tand geslepen te worden en een facing van composiet is goed te repareren bij een fractuur. Een porseleinen facing is echter weer minder gevoelig voor aanslag.