- Vanaf welke leeftijd op controle bij de tandarts?
-
Meekomen tijdens de controle van de ouders (niet tijdens tandheelkundige behandelingen) of broers/ zussen is meestal het ideale moment om op een leuke manier kennis te maken met de tandarts. Het voordeel van op jonge leeftijd te beginnen is gewenning aan de omgeving en het advies van de tandarts, 6 maandelijkse preventieve controles worden aangewezen vanaf 2,5 jaar.
- Waarom halfjaarlijks op controle komen?
-
Indien er zich een gaatje ontwikkelt dan moet dit verzorgd worden, om te voorkomen dat pijn de kop opsteekt, om meer tandbederf op andere tanden te voorkomen, om abcessen te vermijden, om geen plaats te verliezen voor definitieve tanden.
Kinderen hebben hun gebit hard nodig om te eten en te praten. Het is erg vervelend als ze daar pijn hebben. Bovendien is een gezond gebit belangrijk voor het zelfvertrouwen van een kind. Vroegtijdig verlies van tanden kunnen ook pesterijen met zich meebrengen.
Door regelmatige preventieve controles, kunnen tandproblemen van bij het begin aangepakt worden en vermijden we langdurige, pijnlijke behandelingen.
- Mogen kinderen elektrisch poetsen?
-
Zeker! Ook kinderen kunnen poetsen met een elektrische tandborstel. Wanneer de goede methode van elektrisch poetsen uitgelegd wordt, vinden veel kinderen dit zelfs gemakkelijker dan met een manuele tandenborstel poetsen. Veel kinderen vinden elektrisch poetsen stoer en leuk. Het stimuleert goede mondhygiëne bij kinderen.
- Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen alleen poetsen?
-
0-6 jaar: ouders poetsen ’s morgens en ’s avonds
6-9 jaar: kind poetst ’s morgens alleen, ouders poetsen ’s avonds of eerst alleen, dan ouders
Na 9 jaar: het kind heeft voldoende motoriek in de handen om zelf te poetsen.
Opmerking: Napoetsen als ouder mag altijd als het kind het toelaat! (soms duurt het poetsen dan te lang voor het kind en kan je de volgorde beter omdraaien: eerst poetsen mama of papa, nadien mag het kind zoveel napoetsen als hij of zij dat wil)
- Mogen kinderen tandpasta doorslikken en welke tandpasta gebruiken op welke leeftijd?
-
Tandpasta doorslikken is eigenlijk niet de bedoeling. Het fluorgehalte in de tandpasta verschilt wel tussen kinder (0-5j), (5-10j) en volwassentandpasta (vanaf 10j). Wanneer je de juiste tandpasta op de juiste leeftijd gebruikt, vormt het per ongeluk een keertje doorslikken van de tandpasta geen groot probleem. Vraag gerust je tandarts om advies.
- Vanaf welke leeftijd wisselen kinderen hun tanden?
-
Er staat geen exacte leeftijd op het wisselen van tanden. Bovendien hangt de wisseling van de tanden af van kind tot kind en van de algemene ontwikkeling van het kind.
Meestal start de wisseling rond de leeftijd van 6 jaar. Achter het melkgebit komen dan 4 definitieve kiezen door. Hiervoor hoeven geen melkelementen uit te vallen dus deze tanden zijn onopvallend bij doorbraak! Echter goed poetsen van deze definitieve kiezen is een must! Dit is zo belangrijk omdat het glazuur van de pas doorgebroken kies nog erg poreus en kwetsbaar is. Poets de puntjes van de nieuwe kiezen dus meteen mee zodra ze zijn doorgekomen.Nadien start de wisseling van de fronttanden. Hierbij moeten wel melktanden uitvallen. Dit kan doordat de druk van de definitieve kies zorgt voor resorberen of oplossen van de wortels van de melktanden.
Op 11 of 12 jarige leeftijd breken opnieuw blijvende kiezen door. Ook die zijn net na het doorbreken extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes, dus goed poetsen is de boodschap.
De verstandskiezen of wijsheidstanden zijn de laatste kiezen die doorbreken. Sommige mensen krijgen geen verstandskiezen.
Opmerking: Als nieuwe kiezen doorkomen, zwelt vaak het tandvlees een beetje op. Dit is normaal. Het kan pijn doen, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken. Bij twijfel raadpleeg je best een tandarts!
- Heeft duimzuigen / fopspeen invloed op het gebit?
-
Jazeker! Om geen negatieve invloed over te houden aan duimzuigen of het langdurig gebruik van fopspeen; dient deze gewoonte gestopt te worden voor de leeftijd van vijf jaar (zeker voor wisseling van fronttanden). De fopspeen kan zo bijvoorbeeld meegegeven worden aan sinterklaas.
Dit zullen een aantal lastige weken worden, mogelijk met minder slaap voor kind en ouders, maar dit is een fase waar we doorheen moeten. Op de lange duur kan deze gewoonte anders aanleiding geven tot scheefstand van de kaken/ tanden, mondademing en op deze manier zelfs tot KNO problematiek.
Opmerking: Een fopspeen of papflesjes met zoet op om het kind rustig te houden zodat het zal gaan slapen, kan nefast zijn voor het gebit!
- Wat is het verschil tussen melkgebit en blijvendgebit?
-
De snijtanden van het blijvend gebit hebben een kartelrand. Melktanden hebben die niet. De kartelrand bestaat uit drie bobbeltjes op het snijvlak. De karteling verdwijnt in de loop van de tijd door natuurlijke slijtage. De blijvende tanden en kiezen zijn donkerder en geler van kleur. Het glazuur van de nieuwe tanden en kiezen is sterker dan dat van het melkgebit. Poetsen helpt niet om ze lichter van kleur te krijgen. Soms is het kleurverschil een gevolg van een beschadiging aan die tand of kies tijdens de ontwikkeling. Ook kan het gebruik van medicijnen de oorzaak zijn van kleurverschillen.
Is op één tand of kies een opvallend verschil aanwezig? Laat het ons weten.
Bezig met laden...