Dankzij enkele eenvoudige dagelijkse handelingen hou je je mond in topgezondheid. Volg de tips op de voet en word een kei in tandverzorging dankzij de 7 richtlijnen.
1. Kies een geschikte tandenborstel.
Onze tandarts kan je helpen bij het kiezen van een geschikte tandenborstel.
Tips:
- Een kleine borstelkop, zodat je alle tanden makkelijk kan bereiken
- Zachte nylonhaartjes (soft of medium) zodat je tandvlees en het tandglazuur tijdens het poetsen niet beschadigt
- Een steel met een goede grip
- Elektrisch poetsen
Niet vergeten
- Spoel je tandenborstel na gebruik grondig af onder stromend water
- Laat je tandenborstel met de kop omhoog in een beker drogen
- Deel je tandenborstel met niemand anders
- Vervang je tandenborstel elke drie maanden (voorbeeld: zomer, herfst, winter, lente)
2. Kies voor tandpasta met fluoride.
Gebruik dagelijks tandpasta met fluoride om gaatjes te voorkomen. Bij elke poetsbeurt wordt een beetje fluoride ingebouwd in het glazuur van de tanden. Glazuur dat rijk is aan fluoride, is harder en beter bestand tegen zuuraanvallen, waardoor we minder gaatjes of cariës kunnen krijgen. Er bestaat een uitgebreid aanbod aan fluoridehoudende tandpasta op de markt. Let wel op de dosis fluoride die voor elke leeftijd is aangeraden.
Hoeveel tandpasta gebruik ik het beste op mijn tandenborstel?
Per poetsbeurt volstaat een bolletje tandpasta ter grootte van een erwt.
3. Poets je tanden volgens een vaste techniek.
Hou bij het tandenpoetsen steeds dezelfde volgorde aan, zo zal je zeker geen enkel plekje vergeten! Begin met de binnenzijde, die is het moeilijkst om te poetsen. Neem vervolgens de buitenzijde onder handen en tenslotte ook de kauwvlakken van je tanden. Onthou de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant.
Spoel je mond maar één keer met water. Zo blijft er nog een beetje fluoride in je mond achter die je tanden sterker zal maken en beter bestand tegen gaatjes.
Voor persoonlijk poetsadvies kan je terecht bij onze tandartsen.
4. Vergeet de ruimtes tussen je tanden niet.
Welke hulpmiddelen kies ik hiervoor:
- Met een tandenstoker kan je etensresten verwijderen tussen tanden die iets verder uit elkaar staan
- Interdentale borsteltjes of ragertjes zijn het ideale hulpmiddel om restjes tussen je tanden te verwijderen. Het is ook een handig hulpmiddel voor personen die een beugel dragen.
- Flossen met tandzijde vraagt om wat oefening, maar kan je helpen om tandplak te verwijderen tussen de tanden.
Vraag aan onze tandarts om te tonen hoe je de ruimtes tussen je tanden het best reinigt.
5. Poets minstens 2 minuten.. 2 keer per dag.
Om je mond gezond te houden, is het aanbevolen om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen. Het poetsen gebeurt best 's morgens (na het ontbijt) en 's avonds (voor het slapengaan) en zo nodig nog eens overdag. Grondig poetsen duurt minstens twee minuten, ideaal gezien drie minuten. Dat geldt ook voor het tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel!
6. Eet gezond.. Denk aan je tanden
Voeding en mondgezondheid gaan hand in hand: zo draagt voedsel dat rijk is aan calcium en vitamine D bij tot sterke botten en een sterk gebit. Voeding kan echter ook negatieve effecten hebben op de mondgezondheid: suikers uit de voeding veroorzaken zuuraanvallen waardoor de kans op het ontstaan van gaatjes en andere tandproblemen toeneemt. Belangrijk is dus om het aantal zuuraanvallen op een dag te beperken.
7. Ga naar de tandarts
Naast de dagelijkse tandverzorging en aandacht voor tandvriendelijke voedingsgewoonte, hoort ook het bezoek aan onze tandarts thuis in het rijtje maatregelen om je gebit in topvorm te houden!
Minstens 1 keer per jaar op controle!
Je gaat best minstens eenmaal per jaar op controlebezoek (ideaal is twee keer per jaar). Kinderen wordt aangeraden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Tijdens het controle bezoek is er aandacht voor eventuele tandproblemen, kan je advies vragen over de verzorging van je mond en vindt er een preventief mondonderzoek plaats.